Важко знайти людину, яка не знає про важливість вітаміну D для профілактики рахіту у дітей. Люди більш старшого віку пам’ятають, як в дитинстві їх годували несмачним риб’ячим жиром. Але мало хто знає про важливість вітаміну D для дорослих людей. До недавнього часу дефіцит вітаміну D пов’язували головним чином з ризиком розвитку рахіту у дітей. Дійсно, в дитинстві та юності адекватний рівень вітаміну D потрібен для забезпечення росту клітин формування скелету та зростання.

Останні дослідження довели багато позитивних аспектів впливу вітаміну D на здоров’я людей різного віку. Виявляється, зниження концентрації вітаміну D є потенційно значущим чинником розвитку таких серйозних захворювань, як рак, серцево-судинні захворювання, цукровий діабет, інфекційні захворювання, ряд аутоімунних захворювань, у вагітних – ризик гестаційного цукрового діабету, прееклампсії, низької ваги у новонароджених . Доведено, що вітамін D важливий для підтримання сили та скорочення м’язів, знижує ризик падіння у людей похилого віку, зменшує м’язову слабкість. Абсолютно доведені захисні ефекти вітаміну D при захворюваннях кісткової системи, зокрема, рахіті, остеопорозі та остеомаляції.

Вітамін D – це жиророзчинний вітамін, який міститься в небагатьох продуктах харчування, а також синтезується в шкірі під дією ультрафіолетового проміння.

Що робить вітамін D в організмі

  •  Підтримує чудове самопочуття, сприяє здоров’ю зубів, кісток, м’язів та імунної системи.
  •  Зменшує ризики цукрового діабету 1 та 2 типів, серцево-судинних захворювань, астми, запалень та злоякісних пухлин, зокрема, раку молочної залози, підшлункової, кишечника та простати.
  •  Необхідний для профілактики рахіту, остеопорозу, швидкого зростання переломів, загоєння ран, різноманітних захворювань шкіри, зокрема, псоріазу.
  •  Знижує ризик розвитку розсіяного склерозу, зокрема, у жінок до 40%.
  •  Знижує ризик вікової макулярної дистрофії (дегенерації) сітківки ока.
  •  Для людей з надмірною масою тіла, поєднання низькокалорійної дієти та достатнього рівня вітаміну D сприяє швидшому зниженню маси тіла.

Значення вітаміну D для здоров’я настільки велике, що його дефіцит спричинює каскад порушень — від коливань настрою та погіршення пам’яті до серйозних, захворювань.

Вітамін D є унікальним, тому що, окрім функції вітаміну, виконує і функцію гормона.

Як вітамін, він стимулює утворення особливого транспортного білка у слизовій оболонці кишечника, який переносить кальцій та фоcфор до кісткової та м’язової тканин.

За рахунок цього в крові підтримується постійний рівень кальцію та фосфору, що необхідно для формування та росту кісток, профілактики остеопорозу, переломів, рахіту та псуванню зубів, а також спазмів у м’язах.
Як гормон він активно впливає на формування імунітету, нервово-м’язову провідність, нормальний ріст клітин та профілактику запалень.

Дефіцит вітаміну D є більш поширеним, ніж можна було очікувати. Особливо ризикують люди, які не лише не отримують достатньо сонячного проміння, але і проживають у місцях із тривалими періодами знижених температур, та низькою інсоляцією, при якій кут падіння сонячного проміння та його розсіювання в атмосфері не дають змоги утворюватися вітаміну D у шкірі.

Які прояви мають наштовхнути на думку про те, що у вас не вистачає вітаміну D?

  •  У вас псуються зуби, ламаються нігті, Ви схильні до травм та переломів: при дефіциті вітаміну D кісткова тканина стає крихкою і виникає ризик переломів.
  •  Ви часто втомлюєтеся, хворієте та у вас повільно загоюються рани: дефіцит вітаміну Д послаблює імунну систему та зменшує вироблення важливої речовини кателіцидину, яка допомагає організму боротися із запаленнями та інфекціями.
  •  У вас пригнічений настрій: дефіцит вітаміну D веде до зменшення синтезу нейромедіатора дофаміна, який відповідає за хороший настрій.
  •  Ви постійно переїдаєте: дефіцит вітаміна D пригнічує роботу гормона лептина, який відповідає за насичення.

Людям старшим 50 років рекомендовано одержувати 800-1000 МО вітаміну D на добу. Це пов’язано із більшими віковими втратами кісткової маси (остеопорозом).

Численними дослідженнями показано, що оптимальним є підтримання рівня вітаміну D вищим 30 нг/мл (75 нмоль/л).

Дуже важливою умовою для хорошого засвоєння вітаміну D є достатня присутність в раціоні продуктів, багатих кальцієм (капуста, петрушка, мак, кунжут) та магнієм(горіхи,висівки .гречка).

Наталія Володимирівна Чирва, сімейний лікар Пасічнянської АЗП/СМ