Авітаміноз – це захворювання, спричинене відсутністю в організмі необхідних вітамінів.

Весняний авітаміноз, як зрозуміло з назви, вражає людей з настанням тепла. Після зимової “сплячки” нашому організму потрібні сили, а відтак – вітаміни, щоб адаптуватися до нового режиму та побороти сезонну депресію

Причини авітамінозу:

Авітаміноз здебільшого є наслідком нераціонального харчування та зниження фізичних навантажень протягом тривалого часу. Протягом зими наш організм ніби перебудовується на існування в режимі “зимової сплячки”, тому навесні йому важко працювати у новому режимі. Дефіцит свіжого повітря, сонця і фізичної активності також шкодить нашому здоров’ю.

Ознаки весняного авітамінозу залежать від того, чого саме бракує в організмі. Навіть нестача одного вітаміну може спричинити вельми неприємні наслідки: порушується утворення необхідних ферментів, обмін речовин, виникають хронічні захворювання.

Симптоми авітамінозу в першу чергу проявляються на шкірних покривах. Шкіра стає сухою, блідою, млявою, схильною до подразнення. Одночасно страждає волосся, воно виглядає млявим, сухим, січеться і випадає. На шкірі в куточках губ можуть з’являтися тріщини, що не зникають після застосування кремів, ясна кровоточать, турбують часті застуди із затяжним періодом одужання. Хворі практично постійно почуваються втомленими, роздратованими та апатичними.

Весняний авітаміноз – загальні симптоми:

Головний біль

Втома

Млявість

Нудота

Сонливість

Часті застуди

М’язова слабкість

Зниження імунного бар’єру.

Ускладнення:

При цьому тривалий дефіцит вітамінів може обернутися для вашого організмом серйозними ускладненням.

Відсутність вітаміну А падає зір, порушується координація в просторі у вечірній час. На дефіцит цього елемента вказує також поява лупи, тьмяність і ламкість волосся, поява білих смуг на нігтях і гнійників на шкірі. Також з’являється сльозоточивість, яка загострюється на сонці, збільшується чутливість організму, особливо до болю.

А от про дефіцит вітаміну В1 свідчить порушення психоемоційного стану. Так, постійно відчувається дратівливість, млявість, безпричинне занепокоєння, безсоння вночі і сонливість протягом дня. Людину турбує головний біль і мігрень, спостерігається погіршення пам’яті.

Нестача вітаміну В2 проявляється слабкістю, відсутністю апетиту, що провокує зниження ваги. Викликати проблеми з травленням, м’язову слабкість, запаморочення і безсоння може дефіцит вітаміну В3. Крім того, така патологія негативно позначається на стані шкіри, викликаючи появу запалень і пігментних плям.

Відсутність вітаміну В5 характеризується підвищеною втомою, болем в м’язах, онімінням кінцівок і нудотою. А недостатній вміст вітаміну В9 проявляється безсонням, занепокоєнням і проблемами в роботі системи травлення.

Для дефіциту вітаміну В6 характерна поява судом, стоматиту, кон’юнктивіту і нервових розладів – загальмованості, дратівливості і тривожності. Відсутність вітаміну В12 проявляється швидкою втомлюваністю, підвищеною нервозністю і розвитком запальних процесів в ротовій порожнині.

При нестачі вітаміну С розвивається схильність до частих вірусних та застудних захворювань, загострення хронічних хвороб і підвищення ламкості кровоносних судин.

Дефіцит вітаміну D проявляється порушенням сну, погіршенням зору та стану волосся, нігтів і зубів. Низький вміст вітаміну Е проявляється дисбактеріозом, дерматитом, порушенням менструального циклу і запальними захворюваннями шкіри.

Лікування і профілактика:

Весняну нестачу вітамінів досить просто подолати, якщо внести корективи в свій раціон і освоїти деякі кулінарні хитрощі. “Вітамінізація” повинна проводитися грунтовно і без перерв.

Профілактика весняного авітамінозу включає кілька простих і всім відомих способів, але, на жаль, на практиці далеко не завжди до них ставляться серйозно. Найголовніший принцип у попередженні авітамінозу – це збалансоване харчування. Весняна дієта повинна обов’язково містити весь спектр поживних речовин: білків, жирів і вуглеводів, які відповідно можна знайти в м’ясі, крупах та овочах/фруктах.

Для профілактики авітамінозу також необхідно часто гуляти на свіжому повітрі, виконувати прості фізичні вправи, які зміцнюють здоров’я і покращують загальне самопочуття. Не варто забувати про повноцінний відпочинок і достатню кількість сну.

Продукти, які містять необхідні вітаміни

Подолати цю хворобу допоможуть доступні продукти, які є джерелами потрібних вам вітамінів. Залежно від того, якої речовини не вистачає, слід збагатити свій раціон відповідними продуктами:

А – морква, якісне вершкове масло, квасоля, буряк, гарбуз і теляча печінка.

В1 – гречка, свинина, картопля (відварениа або запечена), вівсянка, горіхи і рис.

В2 – молоко, мигдаль і нежирна свинина.

В3 – яйця, риба, куряче м’ясо, арахіс, чорнослив і сир.

В5 – цільнозерновий хліб, риба та м’ясо.

В6 – печінку, висівки, пророщені зерна пшениці.

В9 – буряк, квасоля, морква, салат і зелені овочі.

В12 – яйця і кисломолочні продукти.

С – цитрусові фрукти, капуста, яблука, ківі і шипшина.

D – сир, риб’ячий жир, гриби і масло.

Р – печінка яловича, молоко і горіхи.

Морква та яйця містять вітамін А

Для того щоб зберегти максимальний вміст вітамінів в продуктах, необхідно їх правильно зберігати, готувати і вживати. Так, зберігати їжу варто в темному прохолодному місці. Зелень, свіжі овочі і фрукти не підлягають тривалому зберіганню і їх не потрібно піддавати довгій термічній обробці під час готування. М’ясо і рибу краще запікати в духовці або готувати на пару. Готову страву необхідно вживати відразу.

Будьте здорові!

Сімейний лікар Пасічнянської АЗП/СМ Л.К.Котік